o ekstrakcie…

KSM-66 jest ekstraktem ashwagandhy firmy Ixoreal, który powstał w 14-letnim procesie rozwoju, badań i udoskonalania. KSM-66 jest najlepszym ekstraktem z korzenia ashwagandhy na świecie w tym sensie, że posiada najwyższe obecnie dostępne stężenie i pełne spektrum składników aktywnych. Ekstrakt o „pełnym spektrum” to taki, w którym poszczególne składniki występują w proporcjach identycznych jak w pierwotnej roślinie leczniczej bez nadmiaru jednego składnika. Uważa się, że skuteczność rośliny ashwagandha wywodzi się ze złożonej mieszanki składników aktywnych, głównie alkaloidów takich jak: witanina, somniferyna, tropina i laktony steroidowe zwane witanolidami. Wszystkie te składniki muszą być obecne w naturalnych proporcjach, dlatego ważne jest, aby ekstrakt zawierał pełne spektrum. Jednak wytwarzanie ekstraktu o wysokim stężeniu i pełnym spektrum jest technicznie bardzo trudne. Tylko firma Ixoreal zdołała opracować proces spełniający te wymagania, a nastąpiło to dopiero po wielu latach badań i rozwoju. Zespół naukowców firmy Ixoreal pragnął przedstawić światu prawdziwą kwintesencję rośliny ashwagandha wraz ze wszystkimi jej korzyściami. Przekonani, że esencję korzenia ashwagandha można wydobyć bez utraty siły działania, naukowcy poświęcili się poznaniu niuansów chemii roślin i dokonali tego, czego nikt wcześniej nie osiągnął. Dzięki zastosowaniu Green Chemistry byli oni w stanie holistycznie wyodrębnić całą esencję korzenia, zachowując jego naturalną moc terapeutyczną. Okazało się to ogromnym sukcesem.

 

Proces ekstrakcji KSM-66 polega na wstępnej obróbce korzeni ashwagandha za pomocą mleka. Z tego powodu ekstrakt zawiera składniki mleka. Taka obróbka wstępna jest zgodna z procesem opisanym w tradycyjnych tekstach ajurwedyjskich. Jednak w tradycyjnej technologii nie można zbyt szybko powiększać skali produkcji. Firma Ixoreal znacznie udoskonaliła tę tradycyjną metodę, aby produkować wysokiej jakości ashwagandhę w sposób skalowalny, łącząc tradycję z nowoczesnością. W tym właśnie tkwi tajemnica firmy Ixoreal — opatentowany proces, którego opracowanie i wdrożenie trwało 14 lat. Wstępna obróbka z użyciem mleka jest ważna w naszym procesie ekstrakcji, ponieważ właśnie ona pozwala zatrzymać zarówno składniki hydrofilowe, jak i lipofilowe surowego korzenia, co z kolei prowadzi do uzyskania pełnego spektrum i dużej siły działania. Dla konsumentów, którzy są weganami, lub z innych powodów chcą unikać mleka firma posiada również wersję KSM-66, w której pominięto obróbkę z użyciem mleka, czyli KSM-66 w wersji wegańskiej.

 

Udowodniono, że ekstrakt KSM-66 jest skuteczny klinicznie. Firma Ixoreal przeprowadziła liczne badania kliniczne z użyciem ekstraktu KSM-66 ashwagandha we współpracy z głównymi jednostkami naukowymi i badawczymi. Badania prowadzone wspólnie z Ixoreal opierają się na złotych standardach badań klinicznych tj. randomizacja, podwójnie ślepe próby oraz grupy kontrolne placebo.

 

Standaryzowany ekstrakt z korzenia ashwagandha KSM-66 zawiera najwięcej witanolidów na świecie, > 5% wg metody HPLC, pochodzących tylko z korzeni rośliny. Standaryzacja oznacza, że ekstrakt zapewnia stałą i ściśle określoną zawartość składników aktywnych. Standaryzacja gwarantuje, że producenci i twórcy preparatów mogą użyć określonej ilości ekstraktu i mieć pewność, że składniki aktywne występują w tych samych proporcjach bez znacznej zmienności losowej w różnych partiach. Oprócz pożądanej ilości witanolidów bogaty w składniki odżywcze KSM-66 zawiera również krótko- i długołańcuchowe aminokwasy, fruktooligosacharydy, retinol, wapń i żelazo.

zobacz również...

JAK WYGLĄDA PROCES EKSTRAKCJI KSM-66

KSM-66 jest produkowany przy użyciu pierwszego w swoim rodzaju, unikalnego procesu ekstrakcji opartego na zasadach Green Chemistry, bez konieczności używania alkoholu lub innych rozpuszczalników syntetycznych.
Czytaj więcej

PRZEWAGI KSM-66

Jest najbardziej skoncentrowanym ekstraktem z korzenia ashwagandhy o pełnym spektrum, który zachowuje wszystkie naturalne składniki rośliny w pierwotnych proporcjach.
Czytaj więcej

NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE?

Niektórzy producenci ashwagandhy wytwarzają ekstrakt z liści roślin zamiast samego korzenia. Jednak KSM-66 powstaje TYLKO z korzeni, bez podrabiania dodatkiem liści.
Czytaj więcej

Badania Kliniczne KSM-66

ponad 20 badań klinicznych potwierdzających skuteczność KSM-66

26 czerwca 2018

ASHWAGANDHA, A STRES I NIEPOKÓJ

Stresujące sytuacje mogą prowadzić do zwiększenia stężenia kortyzolu w osoczu, zwiększenia poziomu niepokoju oraz wystąpienia objawów depresji u osób zdrowych.

26 czerwca 2018

ASHWAGANDHA I FUNKCJE KOGNITYWNE

Ocena skuteczności i bezpieczeństwa ekstraktu z korzenia Ashwagandhy KSM-66 w poprawie pamięci i funkcji poznawczych u dorosłych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (MCI).

26 czerwca 2018

ASHWAGANDHA W NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY

W subklinicznej postaci niedoczynności tarczycy nie stwierdza się typowych objawów, ale mogą występować stany obniżonego nastroju lub depresja. Szacuje się, że choruje na nią 3-8% populacji na świecie, z wyższym odsetkiem kobiet.